22-05-10

VERTROUWEN HERSTELLEN

Het weren van schijnkandidaten, hoorzittingen voor kandidaat-ministers en een crisisbelasting voor ministers. Dat zijn drie van de maatregelen uit het manifest ‘Een nieuwe politiek’ dat Alexander De Croo, Gwendolyn Rutten en Mathias De Clercq vanmiddag voorstelden. Samen met een groep jonge politici ondertekenden ze het manifest. Vanaf 14 juni willen ze – verkozen of niet - volop voor een nieuwe politiek gaan die het vertrouwen in de politiek herstelt.


“De mensen hun stem moet terug ernstig worden genomen,“ zei Mathias De Clercq bij de voorstelling van het manifest. Hij vraagt onder meer dat mensen die in het ene parlement verkozen geraken, hun zitje in een ander parlement automatisch verliezen. Dat moet schijnkandidaturen voorkomen. Ook het systeem van opvolgers moet worden afgeschaft, de lijststem geneutraliseerd en opkomstplicht afgeschaft.  “En om kiezersbedrog en loze beloften te voorkomen, stellen we voor om verkiezingsprogramma’s te laten berekenen. De mensen hebben het recht om te weten welk prijskaartje er aan de voorstellen van de verschillende partijen hangt.”

Macht moet bij het volk liggen

Gwendolyn Rutten pleit voor meer macht voor het parlement. “Want dat betekent meer democratie. De regering domineert vandaag teveel het parlement. De rechtstreeks verkozen vertegenwoordigers van het volk moeten terug meer macht krijgen.” Rutten pleit – naar Europees voorbeeld - onder meer voor hoorzittingen voor kandidaat-ministers. Bovendien moet het parlement het vertrouwen in een individuele minister kunnen opzeggen. Vandaag kan dat enkel voor de hele regering. Ook zou het beter zijn moest de parlementsvoorzitter voortaan wetten bekrachtigen en afkondigen en het parlement het licht op groen moeten zetten voor buitenlandse militaire missies.

Minder geld naar politiek, meer naar beleid

Alexander De Croo pleitte dan weer voor sobere politici. “Er moet minder geld naar de politici zelf gaan en meer geld naar het beleid.” Zo vraag het manifest de afschaffing van de Senaat en van de provincieraden. Ook de uittredingsvergoedingen van parlementsleden moeten aan banden worden gelegd en zolang de begroting niet in evenwicht is, moeten ministers inleveren op hun loon. Het manifest stelt ook voor om voortaan geen staatssecretarissen meer te gebruiken en de kabinetten met een derde af te slanken. “Als we terug in de kop van het peloton willen fietsen, moet de politiek zelf op dieet.”
 
nieuws_28339


 

11:21 Gepost door mario declerck in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.