27-03-10

VERSOEPELING STUDENTENARBEID

"Het is goed dat de regeling voor studentenarbeid wordt versoepeld. Open Vld dringt daar al langer op aan." Dat zeggen Willem-Frederik Schiltz, Nele Lijnen en Sofie Staelraeve. Ze vragen om nu een volgende stap te zetten en werk te maken van de mogelijkheid om in uren te werken.

Minister van Werk Milquet stelt voor om jobstudenten de mogelijkheid te geven om voortaan 50 dagen te werken en dat gespreid over het hele jaar. Dat betekent bijvoorbeeld dat een student tijdens de zomer twee maanden aan de slag kan of gedurende bijna elk weekend een volledige dag. Dat was vroeger niet het geval. Bovendien omvat het voorstel van Milquet ook een belangrijke vereenvoudiging en worden sancties minder hard gemaakt. Zo wordt wie meer werkt niet meer met terugwerkende kracht gestraft, wat ook in het oorspronkelijke Open Vld voorstel stond.

Volgens Willem-Frederik Schiltz, Nele Lijnen en Sofie Staelraeve is het voorstel een belangrijke stap in de goede richting. "Wij vragen al langer dat het aantal dagen voor studentenarbeid wordt opgetrokken en dat studenten zelf kunnen kiezen op welke momenten tijdens het jaar ze werken."

De Open Vld-parlementsleden vragen wel aan de minister van Werk om verder werk te maken van de mogelijkheid om niet alleen in dagen, maar ook in uren te kunnen werken. "Blijkbaar is een uren-regeling vandaag niet overal eenvoudig en daarom beperkt het voorstel zich tot dagen. Maar de realiteit leert dat veel studenten niet altijd hele dagen werken, maar vaak slechts enkele uren per keren. Denk maar aan de jobstudent die op zondagvoormiddag enkele uren bij de bakker in de buurt werkt of op een avond enkele uren tapt in een café.

In een dagen-systeem verliest zo iemand meteen een hele dag. Trouwens, voor Horeca uitbaters is het nu al relatief eenvoudig een werkkracht per uur in te schrijven. Wij vinden dat het mogelijk moet zijn om werk te maken van zo'n algemeen uren-systeem. We rekenen erop dat de minister dat verder laat ontwikkelen," aldus Lijnen, Schiltz en Staelraeve.

De Open Vld-parlementsleden zijn wel verbaasd over de reactie van de socialistische vakbond die zich tegen een versoepeling kant omdat stelt dat studenten jobs afpakken van anderen. "Dat getuigt van een totaal voorbijgestreefde visie op de arbeidsmarkt. Jobs creëren jobs. Studenten die geld verdienen zullen zelf meer consumeren en zo op hun beurt nieuwe jobs creëren. Het is jammer dat de socialisten met hun voorbijgestreefde visie het debat vervuilen en het jobstudenten moeilijk willen maken."

 

08:41 Gepost door mario declerck in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.