06-03-10

HET ZORGLANDSCHAP HERTEKENT

Mensen staan centraal in ouderenzorg, niet structurenVera Van der Borght zette dinsdag in De Tijd de discussie over sociaal ondernemerschap meteen op scherp. Ze wijst erop dat de toekomst van onze zorg- en welzijnssector en van de gezondheidszorg onvermijdelijk een verhaal van samenwerking tussen publieke, non-profit- en privépartners wordt. Vandaag verblijven in Vlaanderen al zo'n 7.000 mensen in één van de 140 privé-rusthuizen. "Voor Open Vld staan mensen centraal in de zorg, niet de juridische beheersvorm of de structuur," aldus Vera Van der Borght.


Wie vandaag onbevangen het zorglandschap bekijkt, ziet dat de hedendaagse en creatieve aanpak van 'sociale ondernemers' heel vaak leidt tot een meer gebruikersgerichte aanpak waarbij zorg op maat, vraaggestuurdheid en keuzevrijheid voor de ouderen centraal staan. Het is een aanpak die door de ouderen en hun familie meer wordt gesmaakt dan de ouderwetse aanpak van 'ziekenhuisachtige' rusthuizen die er vandaag nog te veel zijn.
 
Van der Borght verwijst ook naar de discussie over de betaalbaarheid van privérusthuizen en vraagt zich of de criticasters van het sociaal ondernemerschap de dagprijzen van de rusthuizen wel kennen. "De cijfers van de federale overheidsdienst Economie zijn duidelijk: de dagprijzen van privérusthuizen zijn hoger dan die van OCMW-rusthuizen, maar lager dan die van vzw-rusthuizen. En dat terwijl de privéspelers uitgesloten zijn van Vlaamse subsidiëring voor infrastructuur en dienstverlening."
 

 

18:22 Gepost door mario declerck in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.