12-01-10

Open Vld trekt in 2010 de kaart van de vernieuwing

De afgelopen maanden kwam er naar aanleiding van de Open Vld-voorzittersverkiezingen een sterk inhoudelijk debat in onze partij op gang. Honderden leden zakten af naar één van de vele voorzittersdebatten en legden de kandidaat-voorzitters en hun running mates het vuur aan de schenen. Misschien was jij wel één van hen.

Open Vld wil die inhoudelijke discussie nu verderzetten. Het partijbestuur heeft daarom gisteren op mijn voorstel het kader vastgelegd voor de inhoudelijke vernieuwing van onze partij. Concreet plannen we drie congressen: een Toekomstcongres in juni 2010, een Programmacongres in november 2010 en een Verkiezingscongres in het voorjaar van 2011.

Op het Toekomstcongres leggen we de grote liberale lijnen voor de volgende jaren vast, het Programmacongres vertaalt die lijnen in een programma en het Verkiezingscongres neemt concrete standpunten in voor de federale verkiezingen van 2011.

Acht werkgroepen zullen instaan voor de inhoudelijke voorbereiding van het Toekomst- en het Programmacongres:

 

1. Actief en sociaal: pensioenen, gezondheidszorg, armoede, welzijn

2. Slim en sterk: arbeidsmarkt, fiscaliteit, economie, competitiviteit, zelfstandigen

3. Correct en kordaat: democratie, justitie, fraudebestrijding

4. Groen en duurzaam: groene economie, energie, ecofiscaliteit, mobiliteit

5. Fit en verantwoordelijk: staatshervorming, efficiënte overheid, privatiseringen, administratieve vereenvoudiging

6. Creatief en getalenteerd: onderwijs, cultuur, media, sport

7. Internationaal en geëngageerd: EU, Navo, internationale samenwerking, ontwikkelingshulp

8. Open en divers: diversiteit/gelijke kansen, ethische thema's, inburgering

 

Elk van deze werkgroepen wordt in goede banen geleid door een voorzitter en een rapporteur. Een congrescommissie samengesteld uit het voorzittersteam, de fractieleiders en een aantal experten coördineert de hele vernieuwingsoperatie.

 

Als lid van Open Vld nodig ik je uit om een vooraanstaande rol te spelen in de inhoudelijke vernieuwing van Open Vld. Je zal van meet af aan actief kunnen meewerken aan de inhoudelijke standpuntbepaling van onze partij. In de loop van de volgende weken bezorgen we jou meer info over hoe je kan meewerken bij het schrijven van een nieuw liberaal verhaal.

Samen maken we werk van de vernieuwing van onze partij!    Alexander De Croo


 

20:31 Gepost door mario declerck in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Goed initiatief. De Open VLD, maar ook de Spa e andere partijen moeten zich inhoudelijk herbronnen, nu we een zeer zware systeemcrash meemaken, nu de gouden jaren van de Verhofstadt-regeringen achter de rug zijn. Ik ben ideologisch niet zozeer rn liberaal, maar ik kijk uit hoe De Croo voldeoende leiderschap zal kunnen ontwikkelen om de Open VLD door deze moeilijke tijden van electorele ,eergang zal kunnen leiden. Neen, ik doe niet mee aan het populisme, door hel een fils-à-papa te noemen. Ik denk dat hij een zeer intelligent man is. Open VLD heeft eindelijk de moede gevonden om de oude garde opzij te schuiven en de nieuwere generatie een kans te geven te laten groeien tot grote leiders, want leiders is wat dit land dringend nodig heeft.

Gepost door: Johnsatricon | 14-01-10

ik hoop inderdaad, net zoals vele andere leden dat Alexander een nieuwe frisse wind mag meebrengen binnen de werking van de partij

Gepost door: mario declerck | 14-01-10

De commentaren zijn gesloten.